Vabimo vas na prvo srečanje v tretjem ciklu predavanj

Popoldan z DBL

z naslovom

»Ej, ti pa v službi itak samo bereš!«,

ki bo potekalo v ponedeljek, 17. oktobra 2022, ob 14.00, v dvorani, v 3. nadstropju MKL, Kersnikova 2.
Predavanje bo mogoče spremljati tudi preko aplikacije Zoom.

Povezava za Zoom: https://arnes-si.zoom.us/j/92218211042 / Meeting ID: 922 1821 1042

Predavala bo dr. Sabina Fras Popović.

Vsebina predavanja

Branje raznovrstne literature predstavlja osnovno metodo dela strokovnih delavcev različnih strokovnih nazivov v različnih knjižnicah. Metodo dela razumemo glede na opredelitev v Slovarju slovenskega knjižnega jezika kot obliko načrtnega, premišljenega dejanja, ravnanja ali mišljenja za dosego kakega cilja. Pri tem je naš cilj spodbujanje bralne pismenosti in promocija bralne kulture.

V stereotipno prepričanje zunanjih opazovalcev knjižničarskega poklica, o tem, da pripadniki knjižničarskega poklica v službi le berejo, bomo pogledali skozi perspektive, obravnavane v štirih prispevkih, ki jih je avtorica objavila v zadnjem letu. Pogledali bomo, kakšno vlogo ima strokovna samozavest pri spodbujanju bralne pismenosti, zanimal nas bo vpliv udeležbe strokovnih delavcev na strokovnih dogodkih na strokovno samozavest pri spodbujanju bralne pismenosti ter radovednost bomo potešili z ugotavljanjem sodobnih strategij spodbujanja bralne pismenosti in gradnje bralne kulture, ki jih lahko uporabimo tudi pri razvijanju in krepitvi strokovne samozavesti.

O predavateljici

dr. Sabina Fras Popović
dr. Sabina Fras Popović

Dr. Sabina Fras Popović, bibliotekarska višja svetnica, univerzitetna diplomirana komparativistka in univerzitetna diplomirana bibliotekarka, je nadaljevala podiplomski študij na oddelku za bibliotekarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2007 magistrirala in 2015 tudi doktorirala. V Mariborski knjižnici je zaposlena od leta 2001. Delala je na področju odnosov za javnostjo, izposoje, biblioandragoških in bibliopedagoških dejavnosti, sistema kakovosti ter vodenja. S 1. januarjem 2019 je bila imenovana za vodjo Centra za spodbujane bralne pismenosti v Mariborski knjižnici. Prepričana je, da ljudje ne berejo iz dveh razlogov: na pot jim ni prišla prava zgodba in branja jim ni približala prava oseba. Branje je zanjo odnos, ki se oblikuje z vsakim narejenim korakom. Lahko ga je zrušiti, težje pa zgraditi. Tako kot v vsakem drugem odnosu pa ima tudi pri tem posebno mesto samozavest. Tudi pri spodbujanju branja verjame v razmerje 1:5. V zadnjem letu je objavila več člankov, v katerih se navezuje na vprašanje strokovne samozavesti pri spodbujanju bralne pismenosti ter se ukvarja tudi s prepoznavanjem sodobnih strategij spodbujanja bralne pismenosti in krepitve bralne kulture. Je prejemnica nagrade Kalanovega sklada (2017) in prejemnica Sajetove nagrade (2008). V Mariborski knjižnici pa je vodila tri nagrajene projekte: Darujem&berem (nagrada Združenja splošnih knjižnic 2012), Hokejsko bralno postavo (nagrada Združenja splošnih knjižnic 2019) in Podcasti ABC bralne pismenosti III (nagrada Združenja splošnih knjižnic 2021). Njena bibliografija obsega več kot sto prispevkov različnih tipologij. Bila je tudi predsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.

Vabilo “Ej ti pa v službi itak samo bereš!” PDF >>

(Skupno 321 obiskov, današnjih obiskov 1)