V Društvu bibliotekarjev Ljubljana se zavedamo, da je za razvoj stroke pomembno sodelovati s strokovnimi kolegi iz tujine. Zato si prizadevamo, da ohranjamo in spodbujamo stike z zagrebškim društvom bibliotekarjev. V letu 2019 smo se srečali kar dvakrat; prvič v sredo, 22. 5. 2019, v Zagrebu na strokovno-družabnem srečanju »KEKec pleše solo«, ko smo skupaj govorili o izzivih, tegobah in rešitvah knjižničarjev, ki so zaposleni v manjših knjižnicah. Drugič smo se srečali v petek, 20. 12. 2019, ko so hrvaške kolegice in kolegi obiskali Ljubljano in si poleg strokovnega programa ogledali še podelitev Čopovih diplom v NUK-u.

Fotografije:

Program strokovnega obiska in praznična Ljubljana

Program strokovnega obiska zagrebških bibliotekark in bibliotekarjev je bil pripravljen v sodelovanju z Društvom bibliotekarjev Ljubljana in je uspešno združeval »obisk knjižnic, klepet ob kuhanem vinu in svečano podelitev v NUK-u«. V pogovoru sta predsednici zagrebškega in ljubljanskega društva, Alka Stropnik in mag. Ana Zdravje, razmišljali, da je bila verjetno ravno ta kombinacija ključna za številčno udeležbo, saj so uspeli do zadnjega mesta napolniti 50 sedežni avtobus. To je vsekakor velika udeležba in uspeh, ki si ga v DBL močno želimo doseči z naslednjo ekskurzijo v tujino.
Zagrebčane so predsednica mag. Ana Zdravje in članici izvršnega odbora Marijana Abe ter Ana Češarek sprejele zgodaj dopoldan in najprej pospremile na ogled Semeniške knjižnice. Nad lepoto Semeniške knjižnice, ki je bila tudi prva javna znanstvena knjižnica na Slovenskem in jo zadnja leta vodi s. Mateja Demšar, je malodane navdušen vsak. Sledil je ogled bližnje Trubarjeve hiše literature. Programski vodja THL Rok Dežman je pojasnil namen literarnih dogodkov, ki potekajo tam skoraj vsak dan v letu. Zagrebčane pa je očarala tudi moderna podoba Primoža Trubarjeva v naravni velikosti v 3D obliki. Po kosilu je hrvaške bibliotekarke in bibliotekarje v Knjižnici Otona Župančiča sprejela Barbara Cesar, vodja knjižnice. Bibliotekar Tone Brlan jim je razložil, katere so posebnosti MKL in jim razkazal delno prenovljene prostore na Kersnikovi ulici. Po obveznem fotografiranju in izmenjavi mnenj med slovenskimi in hrvaškimi kolegicami in kolegi, je sledil prosti čas v praznično razpoloženi Ljubljani. Zvečer so se zainteresirani zbrali še na vodenem ogledu NUK-a, ki ga je vodil Žiga Cerkvenik. Strokovni obisk so članice in člani zagrebškega društva bibliotekarjev zaključili z udeležbo na svečani podelitvi Čopovih diplom za leto 2019, ki je potekala v Veliki čitalnici v NUK-u. Preden smo se poslovili, smo si obljubili, da se kmalu srečamo ponovno.

FOTO 1: Ogled Semeniške knjižnice. Kako smo se vsi spravili v njo, je vidno na spodnji sliki.

FOTO 2: Ogled Trubarjeve hiše literature. Prisoten je tudi »duh Trubarja«, ki smo ga videli in slikali. 🙂

FOTO 3: Knjižnica Otona Župančiča, MKL. Nova pridobitev: knjigomati in nov izposojevalni pult.

FOTO 4: Na sliki so od leve proti desni: podpredsednica DBL Ana Češarek, predsednica ZDB Alka Stropnik in predsednica DBL Ana Zdravje. V ozadju vidimo lepo praznično vzdušje v knjižnici Otona Župančiča (jelka in okraski).

FOTO 5: Ogled Narodne in univerzitetne knjižnice je sledil v večernih urah. Na stopnišču smo naredili skupinsko sliko, sledila je svečana podelitev Čopovih diplom za leto 2019.

Več fotografij si lahko ogledate tudi na Facebook strani ZDB.

Zahvala

Društvo bibliotekarjev Ljubljana se zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi strokovnega obiska. V prvi vrsti seveda najprej zagrebškemu društvu bibliotekarjev s predsednico Alko na čelu. Hvala, da ste prišli. Zahvaljujemo se zaposlenim v Semeniški knjižnici, Trubarjevi hiši literature, Knjižnici Otona Župančiča in NUK-u ter ostalim članom DBL, ki ste bodisi aktivno pomagali pri pripravi programa ali pa ste se udeležili srečanja in podelitve.

Čopovi nagrajenki 2019

Čopovo diplomo za leto 2019 sta prejeli dr. Jerneja Ferlež in mag. Luana Malec. Iskrene čestitke obema s strani Društva bibliotekarjev Ljubljana! Kaj sta povedali po prejemu diplom, si lahko ogledate v izjavah, ki so jih pripravili pri Knjižničarskih novicah:

Poslušajte ljudi” – dr. Jerneja Ferlež, prejemnica Čopove diplome za leto 2019

Upajte in si upajte!” – mag. Luana Malec, prejemnica Čopove diplome za leto 2019

Besedilo pripravile: Marijana Abe, Ana Češarek in mag. Ana Zdravje

(Skupno 3.832 obiskov, današnjih obiskov 1)