Stavba bivše tovarne Rog je zagotovo ena najbolj markantnih v Ljubljani in nedvomno sodi v repertoar ogleda znamenitosti mesta mnogih turistov in popotnikov, ki se ustavijo v naši prestolnici. Rog ima bogato zgodovino in velja za pomembnejši objekt industrijske arhitekturne dediščine 20. stoletja.  

Društvo bibliotekarjev Ljubljana je v ponedeljek, 10. junija 2024, organiziralo strokovni obisk Knjižnice Rog, ki je enota Mestne knjižnice Ljubljana, ter Centra Rog, ki je svoja vrata odprl 26. oktobra 2023. Pričeli smo v pritličju steklenega prizidka, kjer nam je direktorica Renata Zamida najprej izčrpno predstavila zgodovino nekdanje usnjarne in tovarne koles začenši z letom 1871, ko je na današnjem mestu stala skromna strojilnica živalskih kož, ki se je nato širila ter leta 1900 prešla v roke Karla Pollaka, veletrgovca z usnjem. Podjetje je uspešno delovalo in zaposlovalo veliko ljudi, a se je vmes zgodila svetovna gospodarska kriza, ki je botrovala stečaju družine Pollak. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Rog sprva prešel v upravljanje Mestne hranilnice, kasneje pa ga je prevzela tovarna usnja in usnjenih izdelkov INDUS. Po koncu druge svetovne vojne se je tovarna podržavila in svoj posel spremenila v izdelovanje kultnih Rogovih koles, z razpadom Jugoslavije pa se je kmalu za vselej zaprla tudi tovarna Rog.    

Leta so minevala in stavba je bila kar nekaj let avtonomna cona oziroma skvot pod samoupravljanjem različnih posameznikov, ki je nudila alternativne oblike umetniškega ustvarjanja in dogajanja. Zgodba današnjega Centra Rog se je nato pričela odvijati nekje po letu 2019, ko je Mestna občina Ljubljana s pravnimi sredstvi ponovno pridobila svojo lastninsko pravico in prevzela stavbo ter odprla gradbišče za takojšen začetek prenove.

Danes se v Centru Rog nahaja devet proizvodnih laboratorijev (kovinarski, keramični in steklarski, lesarski, kuharski, tekstilni, zeleni lab, lab za izdelovanje nakita in fablab), ki uporabnikom omogočajo samostojno rabo in izdelavo izdelka od idejne zasnove do končnega produkta. Steklarski in kovinarski lab sta celo edini taki prosto dostopni delavnici v Sloveniji. Osnovna ideja labov je, da lahko s pomočjo najrazličnejših tako tradicionalnih kot tudi sodobnih orodij in tehnologij ustvarite konkretne, uporabne izdelke po principu DIY (naredi sam/a). Člani in članice Centra Rog (članarina znaša 15 € oz. 10 € za študente, mlade do 25. leta, upokojence, starejše od 65 let, brezposelne in prosilce za azil) lahko laboratorije uporabljajo ob zakupu enega od treh uporabniških paketov, ki veljajo določeno časovno obdobje. Pred samostojno uporabo je treba s pomočjo mentoric in mentorjev opraviti krajše usposabljanje za stroje in naprave v posameznih labih, nato pa imate vso svobodo pri ustvarjanju in izdelovanju. Seveda so mentorji vedno na voljo za pomoč in vprašanja.

V Centru Rog se poleg labov nahaja tudi devetnajst delovnih in projektnih studiev, ki so za omejeno časovno obdobje (od enega do treh let) na voljo posameznikom ali kolektivom, ki delujejo na katerem koli področju uporabne umetnosti in se na razpis prijavijo s projektom. V tretjem, najvišjem nadstropju stavbe, se nahaja še pet bivalnih studiev, ki so namenjeni tujim ter tudi slovenskim gostujočim umetnikom, ustvarjalcem, raziskovalcem in predavateljem.

Za konec smo v prvem nadstropju obiskali še Knjižnico Rog, ki nam jo je predstavila Barbara Cesar, sicer vodja Knjižnice Otona Župančiča. Knjižnica ponuja 20.000 najrazličnejših enot gradiva za otroke in odrasle, otroški kotiček, kjer potekajo pravljične urice, čitalniška mesta za učenje in fotelje za udobno prebiranje knjig in časopisov. Časopisna čitalnica se nahaja pred vhodom knjižnice, tako da je dostopna tudi izven delovnega časa. Prav tako je v času zaprtosti možno samostojno vračilo gradiva s pomočjo vračalnika. Knjižnica ima tudi posebno zbirko v nastajanju, ki nudi gradivo s področja uporabnih umetnosti, ustvarjanja in kreativnih industrij. Otroci so trenutno najbolj navdušeni nad igranjem interaktivnih iger ActiveFloor, kjer se lahko preko na tla projiciranih iger pomerijo v reševanju ugank ali se razmigajo ob igranju nogometa. Razmigate pa se lahko tudi z igranjem namiznega tenisa, mizo in loparje vam posodijo v knjižnici.

Center Rog kar prekipeva od kreativne energije in nudi zares bogat nabor ustvarjalnic, delavnic, prostorov za učenje, branje, druženje ter raznovrstne brezplačne delavnice in dogodke.  

Napisala in fotografije Nina Ambrož, Mestna knjižnica Ljubljana, članica DBL

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)