Letos obeležujemo že 25-letnico revije Štubidu in ob tej priložnosti je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, 26. marca, potekalo druženje s študenti bibliotekarstva, profesorji in bivšimi študenti, ki so veliko pripomogli k soustvarjanju revije. Izšla je tudi posebna številka revije, dostopna na tej povezavi. Bivši študenti so nas skozi pogovor popeljali v preteklost in opisovali začetke ustvarjanja revije, nato pa smo se ob soku in prigrizkih sproščeno pogovarjali ter prelistali vse številke Štubidu-ja, ki smo jih našli v arhivu. Zaupali so nam, da naj bi Štubidu pomenil “študentov bibliotekarstva duh“.

Štubidu je revija študentov in študentk Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki obvešča o dogajanju na Oddelku in v stroki. Revijo izdaja Sekcija študentov bibliotekarstva s podporo Študentskega sveta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Štubidu je poln poročil z ekskurzij, posvetovanj in študentskih izmenjav, študenti in študentke pa lahko v njej objavljamo tudi svoje prispevke. Pogosto lahko v njem rešimo kakšno križanko ali preberemo astološko napoved za bibliotekarje. Štubidu je pomemben vir informacij za študente in študentke ter tudi pomembno promocijsko sredstvo, ki ga za predstavitev študija in obštudijskih dejavnosti delimo na informativnih dnevih in raznih posvetovanjih ter dogodkih.  Kdorkoli (od študentov bibliotekarstva) lahko aktivno sodeluje pri ustvarjanju Štubiduja, oglasi se lahko na: stubidu@zbds-zveza.si. Aktualno dogajanje pa lahko spremljamo na Facebook strani Štubidu.

Leta 2022 je ZBDS uspešno zaključila projekt digitalizacije revije Sekcije študentov bibliotekarstva – Štubidu. Za sodelovanje gre zahvala Univerzitetni knjižnici Maribor, ki je izvedla digitalizacijo. Tako so vse stare in tekoče številke na voljo tudi v elektronski obliki na knjižni polici.

Pripravila Melina Physicos Fifolt, študentka na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo, FF UL in članica DBL

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)