Vabimo vas na prvo srečanje v petem ciklu

Popoldan z DBL

z naslovom

»Znanilci bibliotekarske stroke«,

ki bo potekalo v ponedeljek, 20. maja 2024, ob 14.00,

v Knjižnici Otona Župančiča, MKL, Kersnikova 2,

 v dvorani, v 3. nadstropju

Predavanje bo mogoče spremljati tudi preko aplikacije Zoom.

Povezava za Zoom: https://arnes-si.zoom.us/j/91788572312

Predaval bo Janez Kanič.

Vsebina: Zveza bibliotekarskih društev Slovenije je v okviru aktivnosti za obeleženje svoje 80. obletnice delovanja (v letu 2027) zasnovala pripravo serije video portretov, s katerimi želimo počastiti spomin na delo knjižničark in knjižničarjev, ki so v polpreteklem obdobju pomembno prispevali k razvoju stroke in stanovskega združenja. Projekt »Znanilci bibliotekarke stroke« se je razvil iz ideje dr. Melite Ambrožič in Mojce Trtnik, za strokovno plat izvedbe skrbi Ivan Kanič, za produkcijsko Kristian Koželj, tehnično in snemalno ekipo vodi Nejc Velkavrh.

Portreti so zasnovani kot intervjuji z zaslužnimi knjižničarkami in knjižničarji, ki jih dopolnjujejo izjave njihovih kolegov, sodelavcev in sodobnikov. Serija bo vključevala tudi portrete kolegic in kolegov, ki jih ni več med nami, vendar bomo njihovo zgodbo prikazali s pomočjo njihove zapuščine in pripovedi kolegov. Načrtovano je po deset portretov letno, vsak bo predstavljen kot enourna epizoda, celovito posneto gradivo pa bo arhivirano in dostopno za kasnejše proučevanje.

V predstavitvi bo opisan potek priprave gradiv od nabora in izbora imen do objave epizode z vsemi dilemami in izzivi, ki jih je delovna skupina dokaj dobro reševala ter doslej uspešno objavila štiri epizode.

O predavatelju

Janez Kanič je pristal v bibliotekarskih vrstah kot diplomirani jezikoslovec v času, ko so v redkih slovenskih knjižnicah začeli na luknjanih karticah nastajati prvi poskusni računalniški bibliografski zapisi. Celotno poklicno pot je posvetil bibliotekarstvu in terminologiji, kot vodja je bil zaposlen v  Centralni ekonomski knjižnici EF UL, del profesionalne kariere pa je preživel tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici. Na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF UL je deloval deset let kot zunanji predavatelj za področje avtomatizacije knjižnic in izgradnje ter uporabe elektronskih virov. Njegova strokovna usmeritev je vsa ta leta veljala predvsem avtomatizaciji knjižnic, informacijskemu delu in terminologiji ter prenosu teh znanj bibliotekarskim kolegom. Vodil je več slovenskih in mednarodnih projektov, sodeloval pa tudi v nekaterih mednarodnih bibliotekarskih združenjih. Aktivno se je udejstvoval pri vodenju Društva bibliotekarjev Ljubljana in v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije ter različnih organih na področju knjižničarstva.

S stroko ostaja v stiku tudi po upokojitvi in za to smo mu zelo hvaležni, predvsem pa nam je vsem zgled.


Lepo vabljeni.

Vabilo >>>

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)